2015-02-10 12:17:33• hírek • Szatmar.ro

Darwin Nap Szatmárnémeti 2015

Charles Darwin az evolúció tudományos elméletének megalkotója világszerte ismert, emblematikus személyiség, akinek a modern tudomány és gondolkodás fejlődésére gyakorolt hatása vitathatatlan. Ezért választották az  ő  születésnapját a tudomány vívmányainak megünneplésére. A Darwin Nap a tudományos gondolkodás és a humanizmus nemzetközi ünnepe.

Az E‐Consult Egyesület Szatmárnémeti és a Szatmár Megyei Múzeum szervezésében 2009. óta kerül megszervezésre a Darwin Nap Szatmárnémetiben. A rendezvény keretében különböző  tudományágak szakemberei tartanak előadásokat, a tudományt és a kritikus gondolkodást népszerűsítve.

Bár mindennapjaink részét képezik, modern életvitelünk és kultúránk elképzelhetetlen lenne a tudomány eredményei nélkül, nem könnyű  feladat átlátni az emberiség által az elmúlt évszázadok alatt felhalmozott tudást, feldolgozni a naponta ránk‐zúduló információmennyiséget. A kritikus gondolkodás és a tudományos szemlélet azonban segíthet eligazodni. Ehhez szeretnénk hozzájárulni rendezvényünkkel, melyre idén is február 12‐én kerül sor a Megyei Múzeum dísztermében (a Vasile Lucaciu sugárút, 21 szám alatt).

A korábbi évekhez hasonlóan két szesszióban, román, illetve magyar nyelven hangzanak el előadások. Az érdeklődők a következő előadásokat követhetik figyelemmel:

Román nyelvű előadások 11 órától: ‐ Greșeli de planificare  ‐  de ce nu suntem perfecți? (Tervezési hibák: miért nem vagyunk tökéletesek?)‐ Marton Attila (BBTE Kolozsvár / Milvus csoport) ‐  Iarna ca vara: acomodarea faunei la habitate termale (Télen, mint nyáron: alkalmazkodás a termálvizes élőhelyekhez)  ‐  dr. Sas‐Kovács István (Nagyváradi Egyetem) ‐  Cine a fost omul de Neanderthal? (Ki volt a neandervölgyi ember?)‐  Astalos Ciprian (Szatmár Megyei Múzeum)

Magyar nyelvű előadások 13 órától: ‐ Miért nem lehetünk tökéletesek? - dr. Rózsa Lajos (MTA‐TTM Budapest) ‐ Őslények és evolúció az idő forgatagában - dr. Silye Lóránd (BBTE Kolozsvár) ‐ Régészet vs. történetírás ‐ avagy a régészet, mint reál tudomány ‐ Romát Sándor BBTE Kolozsvár ‐  Miért nincsenek angyalok?  ‐  gondolatok a megfelelő méretről - Marton Attila (BBTE Kolozsvár / Milvus csoport)

"Darwin Day - A Származás Projekt"

2015‐ben a Darwin Nap alkalmából kerül megnyitásra a Szatmár Megyei Múzeumban Az emberi faj származásáról  ‐  portrék és fosszíliák alapján címet viselő  kiállítás. A tárlat anyagát képező, emberelődök portréit ábrázoló posztereket Eduard Constantin Olaru képzőművész és műkedvelő  paleo‐antropológus készítette tudományos módszereket felhasználva az Afrikában, Európában és Ázsiában felfedezett Hominida fosszíliák alapján.

A feltárt koponyacsontokból a mai modern technika segítségével nagyon jól meghatározható az izmok tapadási felületének minősége. A kriminalisztikában is alkalmazott eljárásokkal, az összehasonlító bonctan eredményeinek segítségével, élethű  arcrekonstrukciókat képesek előállítani a szakemberek. Az  őskori arcrekonstrukciók készítésénél egyes genetikai kutatások eredményeit is felhasználják. Például a genetikai vizsgálatokkal megállapítható melaninszint alapján olyan vonásokat lehet azonosítani, mint a bőr, a haj vagy a szemek színe. Ezek a részletek teszik még valósághűbbé a rekonstruált arcmásokat.

A kiállítás anyaga egy 4 éve indult projekt keretében készült, melynek célja tudományos ismeretek terjesztése elsősorban a fiatal generációk körében az ember eredetéről. A „Származás Projekt - az emberi faj eposza" ("Proiectul Descendenței  ‐  O epopee a speciei umane") 4 éve indult dr. Gheorge Mustață, a Jászvásári Alexandru Ioan Cuza Egyetem tanárának támogatásával. Az első művekből már 2012‐ben készült egy kisebb vándorkiállítás, melyet Jászvásár mellett bemutattak Bákóban, Bukarestben és Kolozsváron is.

A tavalyi évtől kezdődően a projekt tevékenységei az ADIP (Asociației pentru Dezvoltare Intelectuală  și Personală) egyesület együttműködésével folytatódnak. 2015‐ben egyidejűleg több helyszínen is bemutatásra kerülnek az ember eredetét ábrázoló rekonstrukciók, a "Darwin Day - A Származás Projekt" elnevezésű  akciók keretében, így Szatmárnémetiben, Temesváron és Bukarestben is.

A rendezvényre és a kiállításra a belépés ingyenes. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: